30/06/2022
(vreme čitanja: 3 minuta)
Svi znaju za magičnu
sposobnost čokolade da u našim ustima omekša i topeći se oslobađa svoje bogate
ukuse, da se istopljena meša ispuštajući svoj opojni miris, da se preliva po
raznim izvrsnim dezertima, ali šta onda kada ne želimo da nam čokolada
omekša i istopi se? Da li leti, kada su temperature visoke, stvarno
moramo da se odreknemo tog zadovoljstva koje pruža? Da li moramo da se plašimo
za to kako ćemo je odneti kao poklon koji smo pažljivo odabrali za dragu osobu?
Uz nekoliko informacija
i saveta koje ćemo vam sada dati, više nećete morati da
brinete o tome.
Temperatura na kojoj se čokolada topi može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora. Važno je napomenuti da crna čokolada ima najvišu tačku topljenja, odnosno ona najbolje podnosi visoke temperature, dok će bela najbrže početi da se topi onda kada je toplo.
Za čokoladu je leti, ali
i inače, posebno važno da bude kvalitetno istemperirana. Takođe, u
nju ne sme biti dodato nikakvo biljno ulje jer je ono, pored
toga što kvari ukus i tekturu, čini mekšom i lakšom za topljenje.
Kada se o svemu ovome vodi računa, čokolada može da izdrži temperature i do 26, 27 stepeni. Zato, ako vam u kući ili stanu nije toplije od toga, nema potrebe da čokoladu stavljate u frižider. Štaviše, frižider je za to čak i loš jer može da dođe do kondenzacije, a od vlage čokolada „cveta“. Dakle, u stanu je sasvim dovoljno da čokolada bude na nekom suvom i mračnom mestu gde sunce ne može da dopre do nje.
Kada je reč o transportu
čokolade tokom leta, naš savet je da odaberete opciju dostave na kućnu
adresu, ukoliko imate tu mogućnost. Na taj način uopšte nećete morati da
brinete o topljenju, već ćete prepustiti to nama, koji imamo posebnu opremu za
bezbedan transport čokolade.
Ukoliko ipak želite sami
da dođete po nju, evo nekoliko saveta kako da to uradite na najbolji mogući
način.
Ako imate automobil, najbolje bi bilo da po čokoladu dođete njime. Ukoliko znate tačno šta vam treba, možete nas pozvati telefonom i biće spremno dok dođete. Ako ipak želite da uđete i birate malo duže, probajte da auto parkirate u hladu. Pazite da čokoladu ne spustite na strani gde će biti sunce dok vozite nazad.
Ukoliko dolazite peške
ili gradskim prevozom, probajte da izbegnete sate kada je sunce najjače.
Naše radno vreme je od 9 do 21h što ostavlja dovoljno vremena da se čokolada
pokupi kada je napolju svežije.
U slučaju da ipak morate
da dođete u toplijem delu dana i bez automobila, potrudite se da to
uradite neposredno pred polazak kući kako biste se što kraće
zadžali na toplom nakon kupovine. Kod zaštite od toplote mogu da pomognu
i termo kese kojih ima u skoro svakom supermarketu.
A ako vam se čokolada ipak i pored svega otopi, bez brige, i dalje će biti podjednako ukusna. :)