Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Degustacija

13/11/2022
(vreme čitanja: 6 minuta)


Svi mi volimo da jedemo čokoladu, ali da li svi znamo da u njoj uživamo?

Da li imate osećaj da uprkos tome što volite čokoladu, u njoj ne uživate dovoljno kada je jedete? Da li vam se ponekad čini da vam nije dovoljno koliko god čokolade pojeli? Da li vam većina čokolada ima isti ukus? Ako je odgovor da, ovaj tekst će vam pomoći da naučite istinski da uživate u čokoladi.

Sledeći put kada pred sobom budete imali dobru i kvalitetnu čokladu, pokušajte da obratite pažnju na način na koji je degustirate i primenite savete koje su vam naši čokolatijeri dali u ovom tekstu. Primetićete da mnogo intenzivnije osećate sve senzacije, ukazaće vam se novi i dublji slojevi ukusa i vaš utisak će biti dugotrajniji.

Umesto da bez mnogo razmišljanja i čekanja već uzmete sledeći komadić, uživaćete u tom spokojnom trenutku degustacije mnogo duže i više ćete ceniti svaki zalogaj. Tada ćete spoznati pravi hedonizam i savladati umestnost uživanja u čokoladi.

Pokušajte!




Neka vreme stane

Kada pred sobom imate dobru čokoladu, trebalo bi da odvojite vreme za njenu degustaciju. Ako je čokolada zaista dobra, ona to zaslužuje. To može da bude i samo nekoliko trenutaka, ali je vrlo važno da tada budete potpuno prisutni i fokusirani na svoja čula.

Nije dobra ideja da čokoladu degustirate  gledajući televizor ili telefon. Malo je verovatno da ćete tako biti u stanju da zaista uživate u njoj. Možda se čak okrenete i shvatite da ste pojeli previše, a da niste ni obratili pažnju na ukus. Kada se čokolada degustira sa posebnom pažnjom, nije nam potrebno mnogo kako bismo se osetili ispunjeno i zadovoljno.

Čokolada je još lepša kada se degustira sa dragim osobama. Na taj način možete da razmenjujete svoje utiske o njoj i zajedno uživate u tom posebnom trenutku. Odaberite mesto koje volite i koje vam je udobno. Poslužite pored sebe čokoladu i čašu vode.

Čista nepca, duga ljubav

Uprkos tome što se degustacija čokolade na prazan stomak nije pokazala štetnom po zdravlje, za najbolji užitak nije dobro da budete previše gladni. Idealno vreme za čokoladu je oko 30 minuta nakon obroka.

Kako biste u potpunosti osetili ukus čokolade, potrebno je da degustaciju započnete sa čistim nepcima. Bilo šta što ste pre tog momenta jeli ili pili može da utiče na vaš doživljaj. Ukoliko čokoladu na primer degustirate nakon kafe bez šećera, ona vam se može učiniti slađom u kontrastu sa gorčinom kafe.

Za degustaciju ćete se najbolje pripremiti tako što ćete popiti nekoliko gutljaja mineralne ili gazirane vode. Takođe ćete želeti da imate čašu vode pored sebe i u toku same degustacije ukoliko isprobavate čokolade sa različitim ukusima.


(Ne) sudi knjizi po koricama

Složićemo se da izgled može da vara i da naizgled lepa čokolada ne mora nužno biti i dobra. Ali dobra čokolada mora biti i lepa. Kada degustiramo, uključena su sva naša čula, a ono koje prvo dolazi u kontakt sa čokoladom jeste  vid.

Ono na šta ćemo odmah obratiti pažnju jeste boja čokolade. Boja nam ukazuje na vrstu, a vrsta na ukuse koje možemo očekivati. Ako vidimo veoma tamnu čokoladu, znamo da će ona imati veći procenat kakao delova i jači ukus kakaovca. Bela čokolada nam govori o tome da će ukus biti slađi. Ukoliko čokolada ima neravnu površinu, možemo očekivati na njoj orašaste plodove ili liofilizovano voće. Sve ovo nam u glavi već boji sliku o samoj čokoladi i predstavlja polaznu tačku same degustacije.

Ono što odlikuje dobru čokoladu jeste visok sjaj. Sjaj nam ukazuje nam na to da je čokolada prošla kroz proces kristalizacije. On nam takođe govori i o tome da je čokolada čuvana u ispravnim uslovima, te da nije došlo do cvetanja. Takva čokolada imaće mnogo lepšu teksturu i pod našim zubima će se lomiti umesto da se deformiše.



Dodir

Uzmite čokoladu u ruke i osetite njenu teksturu i temperaturu pod prstima. Ukoliko je čokolada hladna na dodir, sačekajte da se prilagodi sobnoj temperaturi. Hladnu čokoladu ćete teže polomiti zubima i sporije će se topiti na vašem jeziku.  Ukoliko je čokolada kvalitetno pripremljena, ona neće početi da se topi u vašoj ruci istog trenutka, ali je ipak ne treba držati previše dugo.

Ako degustirate tablu ili pločicu čokolade, pokušajte da je savijete. Dobra čokolada pući će i polomiti se u vašim rukama, dok će loša početi da se savija kao plastelin. Do ovoga dolazi ukoliko čokolada ima dodate biljne masnoće umesto kakao butera.

I miris i ukus

Nakon što ste čokoladu uzeli u ruke, prinesite je svom nosu i duboko udahnite. Ukoliko zažmurite, moći ćete još bolje da se fokusirate na čulo mirisa i osetite sve note koje ta čokolada ima. Ukoliko čokolada ima u sebi neke sastojke sa jakim mirisom, poput cimeta i mente, to ćete primetiti već pri samom otvaranju čokolade. Ukoliko degustirate tablu, možete je polomiti pored vašeg nosa i mirisi će biti još intenzivniji.


Sada je vreme da konačno probate čokoladu. Ukoliko degustirate tablu zagrizite ili odlomite komad i stavite ga na jezik, a ako degustirate pralinu ili trufe zagrizite pola i zatim pustite da se čokolada topi na vašem jeziku. Nema potrebe da žvaćete, dovoljno je da jezikom pomerate čokoladu po ustima kako biste osetili sve njene arome.

Receptori za slatko, slano, kiselo i gorko nalaze se na različitim mestima na našem jeziku i zato je jako važno da čokolada dođe u kontakt sa svima njima. Receptori za slano nalaze se sa leve i desne strane jezika. Ako degustirate slanu karamelu ili tekilu & so, fokusirajte se na taj deo. Receptori za kiselo nalaze se takođe sa strane, ali bliže korenu jezika i tu ćete najjače osetiti kisele senzacije koje imaju citrusi, trešnje i slični sastojci u čokoladi.

Dok se čokolada topi, duboko udahnite i izdahnite na nos. Ovo se naziva „aeracijom nepca“ i na taj način se stimuliše osećaj mirisa u zadnjem delu grla. Neke note najbolje ćete osetiti tako, na primer vanilu. Vanila nema ukus, već samo miris i ako biste probali vanilu sa zapušenim nosem, ne biste osetili baš ništa. Zato je veoma važno da se u ovoj fazi degustacije fokusirate i na čulo ukusa i na čulo mirisa.


Sumirajte utiske

Dobra čokolada ima jak aftertaste. Nakon degustacije u ustima ćete i dalje imati njen ukus, a određene arome dugo ćete osetiti u nosu pri izdisaju. Ako želite da nastavite sa isprobanjem različitih ukusa, uzmite nekoko gutljaja vode.

Nakon što ste završili sa degustacijom, razmislite o senzacijama koje ste doživeli. Ukoliko ste ovaj poseban trenutak podelili sa bliskom osobom, sada je vreme da razmenite utiske. Na ovaj način ćete veoma dobro ćete upoznati sebe i shvatiti šta je to što najviše volite kod čokolade. Pri svakom sledećem odabiru, pravićete bolje izbore i one koji su prilagođeni baš vašem ukusu.

Ne plašite se da eksperimentišete, možda ćete se iznenaditi koje sve kombinacije mogu da vam se dopadnu. A kada osetite da ste potpuno savladali ritual degustacije čokolade, možete početi sa njenim uparivanjem sa pićima kao što su kafa, čaj, vino ili spiriti.