13/11/2022
(vreme čitanja: 6 minuta)
Svi mi volimo da jedemo čokoladu, ali da li svi znamo da u njoj
uživamo?
Da li imate osećaj da uprkos tome što volite čokoladu, u njoj
ne uživate dovoljno kada je jedete? Da li vam se ponekad čini da vam nije
dovoljno koliko god čokolade pojeli? Da li vam većina čokolada ima isti ukus?
Ako je odgovor da, ovaj tekst će vam pomoći da naučite istinski da uživate u
čokoladi.
Sledeći put kada pred sobom budete imali dobru i kvalitetnu
čokladu, pokušajte da obratite pažnju na način na koji je degustirate i
primenite savete koje su vam naši čokolatijeri dali u ovom tekstu. Primetićete
da mnogo intenzivnije osećate sve senzacije, ukazaće vam se novi i dublji
slojevi ukusa i vaš utisak će biti dugotrajniji.
Umesto da bez mnogo razmišljanja i čekanja već uzmete sledeći
komadić, uživaćete u tom spokojnom trenutku degustacije mnogo duže i više ćete ceniti
svaki zalogaj. Tada ćete spoznati pravi hedonizam i savladati umestnost
uživanja u čokoladi.
Pokušajte!
Kada pred sobom imate dobru čokoladu, trebalo bi da odvojite
vreme za njenu degustaciju. Ako je čokolada zaista dobra, ona to zaslužuje. To može
da bude i samo nekoliko trenutaka, ali je vrlo važno da tada budete potpuno
prisutni i fokusirani na svoja čula.
Nije dobra ideja da čokoladu degustirate gledajući televizor ili telefon. Malo je
verovatno da ćete tako biti u stanju da zaista uživate u njoj. Možda se čak
okrenete i shvatite da ste pojeli previše, a da niste ni obratili pažnju na
ukus. Kada se čokolada degustira sa posebnom pažnjom, nije nam potrebno mnogo
kako bismo se osetili ispunjeno i zadovoljno.
Čokolada je još lepša kada se degustira sa dragim osobama. Na taj način možete da razmenjujete svoje utiske o njoj i zajedno uživate u tom posebnom trenutku. Odaberite mesto koje volite i koje vam je udobno. Poslužite pored sebe čokoladu i čašu vode.
Uprkos tome što se degustacija čokolade na prazan stomak nije
pokazala štetnom po zdravlje, za najbolji užitak nije dobro da budete previše
gladni. Idealno vreme za čokoladu je oko 30 minuta nakon obroka.
Kako biste u potpunosti osetili ukus čokolade, potrebno je da
degustaciju započnete sa čistim nepcima. Bilo šta što ste pre tog momenta jeli
ili pili može da utiče na vaš doživljaj. Ukoliko čokoladu na primer degustirate
nakon kafe bez šećera, ona vam se može učiniti slađom u kontrastu sa gorčinom
kafe.
Za degustaciju ćete se najbolje pripremiti tako što ćete popiti nekoliko gutljaja mineralne ili gazirane vode. Takođe ćete želeti da imate čašu vode pored sebe i u toku same degustacije ukoliko isprobavate čokolade sa različitim ukusima.
Složićemo se da izgled može da vara i da naizgled lepa
čokolada ne mora nužno biti i dobra. Ali dobra čokolada mora biti i lepa. Kada
degustiramo, uključena su sva naša čula, a ono koje prvo dolazi u kontakt sa
čokoladom jeste vid.
Ono na šta ćemo odmah obratiti pažnju jeste boja čokolade.
Boja nam ukazuje na vrstu, a vrsta na ukuse koje možemo očekivati. Ako vidimo
veoma tamnu čokoladu, znamo da će ona imati veći procenat kakao delova i jači
ukus kakaovca. Bela čokolada nam govori o tome da će ukus biti slađi. Ukoliko
čokolada ima neravnu površinu, možemo očekivati na njoj orašaste plodove ili
liofilizovano voće. Sve ovo nam u glavi već boji sliku o samoj čokoladi i
predstavlja polaznu tačku same degustacije.
Ono što odlikuje dobru čokoladu jeste visok sjaj. Sjaj nam ukazuje nam na to da je čokolada prošla kroz proces kristalizacije. On nam takođe govori i o tome da je čokolada čuvana u ispravnim uslovima, te da nije došlo do cvetanja. Takva čokolada imaće mnogo lepšu teksturu i pod našim zubima će se lomiti umesto da se deformiše.
Uzmite čokoladu u ruke i osetite njenu teksturu i temperaturu
pod prstima. Ukoliko je čokolada hladna na dodir, sačekajte da se prilagodi
sobnoj temperaturi. Hladnu čokoladu ćete teže polomiti zubima i sporije će se
topiti na vašem jeziku. Ukoliko je čokolada
kvalitetno pripremljena, ona neće početi da se topi u vašoj ruci istog
trenutka, ali je ipak ne treba držati previše dugo.
Ako degustirate tablu ili pločicu čokolade, pokušajte da je
savijete. Dobra čokolada pući će i polomiti se u vašim rukama, dok će loša
početi da se savija kao plastelin. Do ovoga dolazi ukoliko čokolada ima dodate
biljne masnoće umesto kakao butera.
Nakon što ste čokoladu uzeli u ruke, prinesite je svom nosu i duboko udahnite. Ukoliko zažmurite, moći ćete još bolje da se fokusirate na čulo mirisa i osetite sve note koje ta čokolada ima. Ukoliko čokolada ima u sebi neke sastojke sa jakim mirisom, poput cimeta i mente, to ćete primetiti već pri samom otvaranju čokolade. Ukoliko degustirate tablu, možete je polomiti pored vašeg nosa i mirisi će biti još intenzivniji.
Sada je vreme da konačno probate čokoladu. Ukoliko degustirate
tablu zagrizite ili odlomite komad i stavite ga na jezik, a ako degustirate
pralinu ili trufe zagrizite pola i zatim pustite da se čokolada topi na vašem
jeziku. Nema potrebe da žvaćete, dovoljno je da jezikom pomerate čokoladu po
ustima kako biste osetili sve njene arome.
Receptori za slatko, slano, kiselo i gorko nalaze se na
različitim mestima na našem jeziku i zato je jako važno da čokolada dođe u
kontakt sa svima njima. Receptori za slano nalaze se sa leve i desne strane
jezika. Ako degustirate slanu karamelu ili tekilu & so, fokusirajte se na
taj deo. Receptori za kiselo nalaze se takođe sa strane, ali bliže korenu
jezika i tu ćete najjače osetiti kisele senzacije koje imaju citrusi, trešnje i
slični sastojci u čokoladi.
Dok se čokolada topi, duboko udahnite i izdahnite na nos. Ovo se naziva „aeracijom nepca“ i na taj način se stimuliše osećaj mirisa u zadnjem delu grla. Neke note najbolje ćete osetiti tako, na primer vanilu. Vanila nema ukus, već samo miris i ako biste probali vanilu sa zapušenim nosem, ne biste osetili baš ništa. Zato je veoma važno da se u ovoj fazi degustacije fokusirate i na čulo ukusa i na čulo mirisa.
Dobra čokolada ima jak aftertaste. Nakon degustacije u ustima
ćete i dalje imati njen ukus, a određene arome dugo ćete osetiti u nosu pri
izdisaju. Ako želite da nastavite sa isprobanjem različitih ukusa, uzmite
nekoko gutljaja vode.
Nakon što ste završili sa degustacijom, razmislite o
senzacijama koje ste doživeli. Ukoliko ste ovaj poseban trenutak podelili sa
bliskom osobom, sada je vreme da razmenite utiske. Na ovaj način ćete veoma dobro
ćete upoznati sebe i shvatiti šta je to što najviše volite kod čokolade. Pri
svakom sledećem odabiru, pravićete bolje izbore i one koji su prilagođeni baš vašem
ukusu.
Ne plašite se da eksperimentišete, možda ćete se iznenaditi koje sve kombinacije mogu da vam se dopadnu. A kada osetite da ste potpuno savladali ritual degustacije čokolade, možete početi sa njenim uparivanjem sa pićima kao što su kafa, čaj, vino ili spiriti.