18/08/2022
(vreme čitanja: 2 minuta)
Da, dobro ste pročitali naslov. Čokolada može da procveta. Ali ovo cvetanje nema nikakve veze sa onim o kom smo učili na časovima biologije. U literaturi se ne pominje mnogo otkud ovaj naziv kod čokolade, ali pretpostavka je da se to odnosi na uzrok ovog fenomena. Naime, čokolada može da „procveta“ kada je suočena sa toplotom, baš kao što i biljke cvetaju u proleće kada vreme otopli.
Cvetanje čokolade klasifikuje se na dva načina, kao migracija šećera i migracija kakao butera. Kao što mu i ime kaže, migracija kakao butera je pomeranje masnoće prema površini same čokolade. Ovo dovodi do promene u izgledu. Nju više ne odlikuje sjaj, već mat i beličasta površina. Migracija šećera dovodi do sličnog efekta, s tim što do nje dolazi kada se šećer rastopi i zatim ponovo kristališe na površini.
Do cvetanja
može doći na dva načina. Prvi je loša priprema čokolade, a drugi loše čuvanje.
Čokolada
koja nije pravilno istemperirana dovodi do cvetanja gotovo odmah nakon što
počne da se steže. Ona može još uvek biti u modli i pokazati prve znake. Kako
bi se ovo izbeglo postoje načini na koji se proverava da li je čokolada dobro
kristalizovana, ali to sada nije tema.
Kada je u pitanju čuvanje, sunce i vlažnost vazduha su dva najveća neprijatelja čokolade. Cvetanje zapravo nema nikakve veze sa rokom trajanja i svežinom proizvoda. Čokolada može da procveta i jedan dan i pet meseci nakon izrade, u zavisnosti od toga kada je suočena sa faktorima koji su problematični.
Čokolada bi
trebalo da se čuva na hladnom, suvom i
mračnom mestu.
Idealna
temperatura za čuvanje čokolade je između
10 i 20 stepeni, ali ono što je još važnije jeste konstantnost temperature. Vrlo je važno da čokolada ne bude
prebačena previše brzo iz tople u hladnu sredinu, ili obrnuto.
Vlažnost
vazhuha ne bi trebalo da bude visoka. Zbog toga, frižider nije dobra opcija za čuvanje. Ako ste prinuđeni da
čokoladu ipak držite u frižideru, neka ona bude u hermetički zatvorenoj posudi. Pri vađenju,
sačekajte da se prvo prilagodi sobnoj temperaturi pre nego što posudu otvorite.
Sigurno ste primetili kada izvadite flašu hladnog pića iz frižidera
pojavljivanje kapljica na njenoj površini. Ne želite da se to desi i vašoj
čokoladi jer će procvetati.
Čokolada takođe ne bi trebalo da dođe u kontakt sa jakim mirisima jer ima tu osobinu da ih lako skuplja iz svoje okoline. Dakle, ona mora bili ili dobro upakovana ili na mestu koje nema neki specifičan miris.
Čokolada
koja je pravilno čuvana ima veoma dug rok trajanja tokom kog se njen ukus ne
menja. Rok trajanja čokolade je oko 12
meseci od datuma proizvodnje. Za detaljnije informacije, pogledajte
deklaraciju na vašoj omiljenoj poslastici.
Pojava
cvetanja ne utiče na ukus ili kvalitet
čokolade. Ona jednostavno dovodi do nesavršenog izgleda. Kada se ovo desi,
nemoguće ju je popraviti. Jedini način jeste da se čokolada pretopi, a zatim
ponovo istemperira i izlije u modlu.
Ukoliko se ovo desilo čokoladi koju ste namenili za ličnu upotrebu, možete bez brige uživati u njoj jer će i dalje imati savršen ukus.